Urban Redevelopment

 

 
 

battersea power station

London, United Kingdom

The historic Battersea Power Station is one of the largest urban redevelopment projects in London. Phase 2 involved the demolition of the internal building fabric, but retaining the external brick façade and the famous chimneys, and the construction inside of the new multi-use building. A-squared, working for piling contractor Bauer Technologies Ltd over a 3 year period, worked closely with the Principal Contractor and the Engineer to develop practical and economic piling solutions that considered both the varying ground conditions and the confined working conditions for large plant. Essentially every pile had a unique set of loadings, ground conditions, and access restrictions. Similarly embedded pile walls were designed to retain both ground and the existing retained building.

 
 
 

itv Headquarters

London, United Kingdom

This landmark project situated on the River Thames at London's world famous South Bank will provide a balance of public, private and commercial space.

The core of the scheme includes the redevelopment of a substantial 34 storey residential tower alongside the construction of a state of the art television studio and HQ facility.  The substructure comprises a deep basement, which forms a podium across the broader site footprint.  The foundation system has been developed in order to meet the particular serviceability requirements and includes a combination of piled and raft systems, with piles being strategically introduced to mitigate both absolute and differential building settlements.     

 

strand east

London, United Kingdom

This 26 acre development will feature 1,200 new homes, 58,000 square metres of workspaces, and a 350 room designer hotel. Designed sensitively against the backdrop of 17th century Three Mills Island, it will combine high quality apartments and family-friendly mews-style townhouses with office spaces built for a range of businesses, including digital and creatives.

A-squared's appointment extended over various plots of the broader site and included ground investigation optimisation, substructure and foundation analysis and evaluation of soil-structure interaction effects between river walls and building substructure elements. 

 

29 new end

London, United Kingdom

Situated in London's historic Hampstead Village, this luxury residential development incorporates an embedded retaining system, which supports up to 10m of retained ground.

The site was challenging in many ways, owing to the proximity of numerous Grade II heritage listed properties surrounding the development, sloping topography with level changes in the order of 5m across the site and a relatively uncommon geological formation in the Bagshot Beds.

Working closely with the developer, engineer and contractor, A-squared developed an advanced 3D finite element model of the proposed construction sequence, temporary works and permanent works that could provide confidence in the proposed sequence. From the 3D modelling works, A-squared prepared a ground movement assessment and building damage classification, which was able to demonstrate that the proposed construction and development could be carried out without adversely impacting neighbouring property.

 

uclh proton therapy

London, United Kingdom

A-squared were appointed by the Principal Contractor to provide independent review of specialist D&C subcontracts, including diaphragm wall, temporary propping, bearing piles and construction dewatering.

The scope of work included:

  • Assessing compatibility between the various design packages.
  • Identifying gaps between design package interfaces.
  • Identify where risk were being unreasonably transferred to the principal contractor. 

In instances where gaps or risk could not or, would not, be managed by the subcontractors, A-squared either undertook the design directly or we helped Principal Contractor to mitigate those risks.

 
 
 

Selfridges

London, United Kingdom

A-squared were appointed to design a temporary retention system within a congested urban environment, to enable refurbishment works to proceed on the historic Selfridges building, located in London's famous Oxford St shopping precinct.

Through early collaboration with the Contractor, we identified that a key driver for the design was employ materials or designs that were not associated with significant lead times due, either as a result of supply chain restrictions, or the need for bespoke offsite fabrication. 

A unique three-tiered sheet pile system was developed that enabled the Contractor to utilise off-the-shelf construction materials, whilst providing safe access and work space for their operatives. 

 
 
 

GOOGLE HQ

London, United Kingdom

A-squared were appointed to support the  substructure and piled raft foundation design for the landmark Google development in central London. 

Advanced soil-structure interaction simulations were carried out in order to assess the performance of scheme throughout its construction stages.  Particular challenges were posed by the uneven ground levels across the site, resulting in unbalanced earth pressures acting on the basement retaining walls.  The design considered the presence of a number of sensitive third party assets in close proximity to the site boundaries.  The ground movement and impact assessment process took cognisance of elaborate temporary works conditions as well as the long-term permanent works development scenario.